Google Reklam

Eğer amacınız Web sayfanızın ilk sayfada, ilk sırada görüntülenmesiyle birlikte yeni müşterilere ulaşmak, İnternet yoluyla ürün satışlarınızın satışlarını artırarak, varolan müşterilerinizin sizi her zaman takip etmesi ve ilgisini artırmak ise sizin için Google Adwords kaçınılmazdır.

Google aramalarında potansiyel müşterilerinize ürün ve hizmetlerinizi arzu ettiğiniz bölgede, şehirde ve hatta firmanıza belirli bir mesafe uzaklıktaki müşterilerinize istediğiniz zaman dilimlerinde ulaşmanız yine Google Adwords sayesinde mümkün.

1) Google reklam fiyatları farklılık gösteriyor mu? Bir standart var mı?

Google Ads sisteminde reklam fiyatları, her anahtar kelimede ya da alanda rekabet seviyesine göre değişim gösterir. Türkiye için ortalama tıklama başı maliyetler 7 kuruş ile 10 TL arasında değişiyor fakat 10 TL üst sınır diyemiyoruz. Bazı sektörlerde tıklama başı maliyetlerin çok daha yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Google reklamlarını bir açık artırma sistemi olarak düşünmeniz çok daha doğru olacaktır. Aslında borsa gibi de diyebiliriz. Reklam verenler anlık olarak rekaber ediyor ve tekliflerini sürekli artırıp azaltabiliyorlar. Bu sebeple de fiyatlar gün sonunda değişiklik gösteriyor.

2) Google Ads reklamlarında fiyatlar neye göre belirleniyor?

Fiyatlar, reklam vereceğiniz alandaki rekabete ve hedeflediğiniz konuma göre değişir. Aslında sabit bir fiyat olmadığı için tıklama başı ya da gösterim başı oluşan tutarlar ücretlendirmenin temelini oluşturuyor. Bir örnekle izah edelim. Elektronik ürünler satan bir e-ticaret siteniz var ve aksiyon kamerası kelimesinde Google’da ilk sayfada yer almak istiyorsunuz. Özellikle ilk sayfanın üst tarafında ve mümkünse ilk sırada görünmek istersiniz. Burada önemli olan başka bir konu da var; aynı anahtar kelimeye reklam veren en az 10 tane daha rakibiniz olabilir ve onlar da ilk sırada yer almak istiyorlar. Fiyatlar bu kelime özelinde vermiş olduğunuz maksimum teklife göre değişiklik gösterebilir.

3) Google reklamları için ne kadar bütçe ayırmalıyım?.

Bu durum hangi amaçla, hangi kanallarda reklam vereceğinize göre ve o kanallardaki rekabet seviyesine göre değişiklik gösterir.

4) Başlangıç için fazla bütçem yok, nasıl başlamalıyım?

Fazla bütçesi olmayan reklamverenlere, hızlı ve direkt sonuç veren “Arama Ağı Reklamları” ile başlayan ve sonrasında reklam iyileştirmeleri ile devam eden bir plan öneriyoruz. Reklamda kullanılmak istenen anahtar kelimeler, reklamveren ile ortak çalışma sonrasında tespit edilir. Sonrasında amaca yönelik, hedef kitleye uygun reklam metinleri yazılarak reklam yayınına başlanmasını öneriyoruz. Doğru hedef belirlemek bu konuda karar vermenizi kolaylaştıracaktır. E-ticaret sitesi ile satış mı hedefliyorsunuz? Yoksa kurumsal bir şirketiniz ve siteniz mi var? Yaptığınız iş ve amacınıza yönelik olarak hedefinizi belirlemelisiniz. Örneğin, otel halısı satan bir firmanız var ancak web sitenizde fiyat belirtmiyor, sadece proje bazında iş yapıyorsunuz. Hedefiniz Google’a otel halısı yazan kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesini sağlamak ve ardından da sizi araması ya da web sitenizdeki formu doldurması olabilir. Bu durumda en iyi yöntem Google “Arama Ağı Reklamları” nı kullanmaktır. Ya da bir e-ticaret siteniz var ve altın takılar satıyorsanız Google arama ağında yer alan alışveriş reklamları (PLA) sizin için çok daha uygun olabilir. Öyle ki, alışveriş reklamlarıyla birlikte anahtar kelime reklamlarını da kullanabilirsiniz.